Húsvét közeledtével sokan szoktunk gyakorolni, hogy az ünnepi asztal tökéletes legyen. Ez lehet akár a főételekre vonatkozóan is igaz, de a süteményekre is. Ez egy egyszerűbb sütemény, akár az ünnep eléjén vendégvárásra is tökéletes lehet. Látszólag itt egy egyszerű kalácsról lenne szó, de a banán ezt fokozza. Ad egy plusz ízt és sokkal élvezhetőbbé teszi az élményt.
Reméljük, hogy meghoztuk a kedved az elkészítéshez!
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 1 nagyobb csipet só
- 3 dkg tejpor (2 evőkanál)
- 3 cs. (3x10g) vaníliás cukor
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 db tojás
- 1 db banán (10 dkg héj nélkül)
- 0,7 dl tej
- 4 dkg vaj
Tetejére:
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál tejszín
- szeletelt mandula
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, tejport, sót és a maradék cukrot egy tálba szitáljuk. A banánt villával pépesítjük. A lisztes keverékhez adjuk a tojást, a banánpépet, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, sima tésztává dagasztjuk, végén beledolgozzuk a puha vajat. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. A tésztát elfelezzük, két bucit formálunk belőle és kicsit pihentetjük. A bucikat rudakká sodorjuk, felső végeit összecsípjük, és a szálakat egymáson átemelve összesodorjuk. A fonatot átemeljük egy hosszúkás formába és fél óráig kelesztjük. A tejszínt keverjük össze a tojássárgájával, kenjük le a tetejét és szórjuk meg szeletelt mandulával. Légkeveréses sütőben 160 fokon süssük készre. Kínálhatunk mellé lekvárt vagy mogyorókrémet.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!