Fehérboros báránysült flambírozott szőlővel

Báránysült

A bárány hagyományosan húsvéti étel, de bármilyen jeles alkalommal lenyűgözhetőek a vendégek ezzel a báránysülttel. Az alkohol csak ízt ad az ételnek, a kész fogásoknak már nincs alkoholtartalma! Az édeskés karamellizált szőlő és az illatos mártás tökéletesen kiegészíti a lassan átsült báránysült zamatát. Főtt krumplival, idényzöldségekkel kiegészítve mennyei lakoma. A báránysült kedvelőinek kötelező megkóstolnia ezt a különleges fogást!

Hozzávalók:

  • 80 dkg báránycomb egészben
  • 15-20 dkg szeletelt baconszalonna
  • ízlés szerint fűszerek (, bors, rozmaring)
  • 1 dl fehérbor
  • kevés liszt és víz
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 db kisebb fürt szőlő
  • ½  dl konyak

Elkészítés:

A báránycombot a fűszerekkel ízesítjük, baconnal betakargatjuk, hogy ne száradjon ki. Kevés vizet és fehérbort aláöntve, fóliával lefedve 150 fokon kb. 3 órán át pároljuk. Amikor megpuhult, a fóliát levesszük róla és így sütjük további 30 percig.

A báránysült szaftját lábosba öntjük, lepirítjuk zsírjára, kevés liszttel sűrítjük, vízzel felengedjük.

Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk a cukorral, ezt karamellizáljuk, belepergetjük a szőlőszemeket, összerázzuk, ráöntjük a konyakot és meggyújtjuk.

A szaftból készített mártással, a szőlővel és főtt burgonyával tálaljuk.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek