A bárány hagyományosan húsvéti étel, de bármilyen jeles alkalommal lenyűgözhetőek a vendégek ezzel a báránysülttel. Az alkohol csak ízt ad az ételnek, a kész fogásoknak már nincs alkoholtartalma! Az édeskés karamellizált szőlő és az illatos mártás tökéletesen kiegészíti a lassan átsült báránysült zamatát. Főtt krumplival, idényzöldségekkel kiegészítve mennyei lakoma. A báránysült kedvelőinek kötelező megkóstolnia ezt a különleges fogást!
Hozzávalók:
- 80 dkg báránycomb egészben
- 15-20 dkg szeletelt baconszalonna
- ízlés szerint fűszerek (só, bors, rozmaring)
- 1 dl fehérbor
- kevés liszt és víz
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 4 db kisebb fürt szőlő
- ½ dl konyak
Elkészítés:
A báránycombot a fűszerekkel ízesítjük, baconnal betakargatjuk, hogy ne száradjon ki. Kevés vizet és fehérbort aláöntve, fóliával lefedve 150 fokon kb. 3 órán át pároljuk. Amikor megpuhult, a fóliát levesszük róla és így sütjük további 30 percig.
A báránysült szaftját lábosba öntjük, lepirítjuk zsírjára, kevés liszttel sűrítjük, vízzel felengedjük.
Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk a cukorral, ezt karamellizáljuk, belepergetjük a szőlőszemeket, összerázzuk, ráöntjük a konyakot és meggyújtjuk.
A szaftból készített mártással, a szőlővel és főtt burgonyával tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!