Nem is gondolná az ember, de a burgonya annak ellenére, hogy Magyarországon csak a 19. század elején jelent meg, a maja őslakosok már több, mint ötezer éve ismerik. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig a hajósok a skorbut kialakulása ellen fogyasztották. Sok országban számos babona, hiedelem köthető a nevéhez, ezeknek következtében például a 17. században Franciaországban be is tiltották termesztését.
Azonban egy biztos, hogy a mai napig a világ minden pontján kiváló köretnek számít, legyen szó akár püré akár sült verziójáról. Ha szeretnél valami újdonságot kipróbálni az ünnepekre, bátran ajánljuk az alábbi receptet.
Hozzávalók:
Továbbá:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 e. vaj
- 1 ek. étolaj
- 1 dl tej a kenéshez
Elkészítés:
A hagymát tisztítsuk meg, aprítsuk össze és a vaj-olaj keverékén pirítsuk üvegesre. A burgonyát kockákra vágva főzzük meg, villával törjük össze és hagyjuk kihűlni. A liszthez adjuk hozzá a sót, majd tegyük bele a krumplit és morzsoljuk el benne. A langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. Adjuk hozzá a liszthez az olajjal együtt. Lágy tésztát gyúrunk belőle. Amikor kezd összeállni, tegyük bele a kihűlt hagymát. Letakarva, meleg helyen kelesszük 30 percig. Osszuk a tésztát egyenlő darabokra és formázzunk gombócokat belőle (kb. 12 db 100 g-os gombóc lesz). Letakarva hagyjuk pihenni 30 percig. Ezután a gombócokat sodorjuk ki ovális alakúra és tekerjük fel. Tegyük a kifliket sütőpapírral bélelt sütőlemezre és pihentessük letakarva 25 percig. Kenjük le a tetejüket tejjel. Előmelegített sütőben süssük szép pirosra, kb. 30 percig 180-200 fokon.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!