A céklafőzelék köretként is megállja a helyét! Az ecetes céklasaláta helyett érdemes a laktatóbb céklafőzelék elkészítése. Az illatos francia ízvilág mindenkit elvarázsol! A cékla egészséges gyökérzöldség, tápanyagai serkentik a vértermelést és pozitívan hatnak a keringési rendszerre. A kakukkfű gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású, így ez a gyors főzelék a gyomorpanaszokat is enyhítheti. Ez a finom, enyhén édeskés céklafőzelék tehát nem csak ínycsiklandozó, de még egészséges is!
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 2-3 ág kakukkfű (vagy 2 evőkanál szárított morzsolt kakukkfű)
- 60 dkg cékla
- 45 dkg burgonya
- 15 dkg sárgarépa
- só ízlés szerint
- 200 ml tejszín
- 3 evőkanál liszt
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk. A vajon a kakukkfüvet egy percig futtatjuk, ez idő alatt nagyszerűen kicsalogatjuk a fűszer ízét, majd a kockára vágott zöldségeket a fűszeres vajon karamellizáljuk. Felöntjük vízzel és megsózzuk. A zöldségekből folyamatosan oldódnak ki az édes ízek, ezért lehet kicsit utána kell majd sózni. Amikor a zöldségek megpuhultak, tejszínes habarást készítünk. A főzelékre öntjük és összeforraljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!