A cékla ma már nem csak savanyúság formájában kerül tálalásra, készíthetünk belőle köretet is. Fogyasztása igen javallott kiváló egészségvédő hatása miatt. Számos természetes tápanyagot tartalmaz, mely jótékony hatással van szervezetünkre. Terhes nőknek kifejezetten ajánlott fogyasztani, hiszen folsav tartalma elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, továbbá hozzájárul az ideg- és a nyirokrendszer megfelelő működéséhez is.
Hozzávalók:
Fasírt:
- 250 g zabpehely
- 100 g lencse
- 4 gerezd fokhagyma (pépesített)
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 2 evőkanál mustár
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál szezámmag
- ízlés szerint majoránna
- 1-2 db tojás
- szükség szerint zsemlemorzsa a bundához
Céklapüré:
Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatjuk, majd másnap sós vízben megfőzzük. A zabpelyhet leforrázzuk és állni hagyjuk. Ha megszívta magát, hozzáadjuk a hagymát, a fűszereket, a mustárt, a tojásokat, majd a lencsét. Alaposan összekeverjük, vizes kézzel fasírtokat formázunk és olajban kisütjük. A céklát meghámozzuk, felkockázzuk és sós hideg vízben feltesszük főni. Ha félig kész, hozzárakjuk a felkockázott krumplit. Amikor már puhára főtt a krumpli és cékla, megy bele a hámozott, kockázott alma, ezzel együtt még 5 percig főzzük. Ha minden puhára főtt, hozzáadjuk a tejet és a vajat, botmixerrel pürésítjük. A lencsefasírtokat a színes céklapürével tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!