Tudtátok, hogy a sárgarépa a 15. században még fehér, lila és sárga színben is megtalálható volt? Érdemes vékonyan meghámozni fogyasztás előtt, mivel a legértékesebb tápanyagok a külső héj alatt található közvetlen. Nyersen is és megfőzve is nyugodtan fogyasztható. Azonban hő hatására még több hasznos tápanyaghoz juthatunk hozzá.
Hozzávalók:
- 500 g sárgarépa
- 400 ml kókusztej
- 2 ek. rizsliszt
- 1 ek. reszelt citromhéj
- 2 ek. citromos olívaolaj
- 1 kk. cukor vagy édesítő
- 2 dl víz
- 6-8 db citromfűlevél
- ízlés szerint só, bors
- a tálaláshoz ízlés szerint citromszelet, citromfűlevél
Elkészítés:
Az olajat felmelegítjük, rátesszük a reszelt sárgarépát, citromhéjat, sót, borsot, cukrot és fél dl vizet. Fedő nélkül, néha megkeverve félpuhára pároljuk. Rászórjuk a rizslisztet és egy két percig kevergetve pirítjuk. Ráöntjük a kókusztejet és a maradék vizet. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, és roppanósra főzzük a répát. Ekkor levesszük a tűzhelyről és beleszórjuk az apróra vágott citromfűleveleket. Elkeverjük és máris tálalhatjuk ezt a friss ízű, üde főzeléket.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!