A fanyar citrusos ízek frissítő nyári hangulatot idéznek. A citromos muffin is kellemesen citrusos, nem túl édes sütemény. Tökéletes a nyári meleg napokra. A citromos muffin nem krémes, nem porcukros, ízlés szerint magvakkal, aszalványokkal, szórócukorral ízesíthető. Nem kell félned, hogy ez a muffin kiszárad, nagyon finom lesz sütés után az állaga! Ha kedveled a citromos-citrusos süteményeket, kóstold meg korábbi citromos receptjeinket is, például a könnyed citromos rizsfelfújtat, vagy az igazán citrusos kandírozott citromos tortát!
Hozzávalók:
- 1 marék mazsola
- 10 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál kandírozott citromhéj
- 1 marék dió
Elkészítés:
A mazsolát meleg vízben beáztatjuk, majd félretesszük. Erre azért van szükség, mert az aszalt, szárított gyümölcs “megszívhatja magát” a sütemény nedves alapanyagaiból , ezáltal kiszárítva a sütemény tésztáját. A beáztatott mazsola visszanyer korábbi nedvességtartalmából, ezért kevésbé szárítja ki a süteményt.
A vajat a cukorral kikeverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, a masszát a tojásokkal is jól eldolgozzuk.
A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a szódabikarbónát, majd a vajas masszához adagoljuk és alaposan kikeverjük. A citrom héját belereszeljük, majd a citrom levét is a tésztához adjuk.
Jöhet a leszűrt mazsola, dió, kandírozott citromhéj. A nagyobb gyümölcsdarabokat, magvakat érdemes durván darabolni, hogy könnyebb legyen a süteményt megenni. Egyéb aszalt és kandírozott gyümölcsökkel, szórócukorral is ízesíthetjük. Ezeket lazán a masszához keverjük, nem szükséges alaposan eldolgoznunk.
A muffinsütőt papírral kibéleljük, és 180 °C-os sütőben 25 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!