Nagyanyáink receptjei közül a rizsfelfújt az egyik kedvencünk! Ez az egyszerű desszert különleges, ugyanakkor olyan alapanyagokból készül, amelyek mindig vannak otthon. Ha váratlan vendég érkezik vacsorára, vagy desszertet kell kitalálni a vasárnapi ebédhez, a citromos rizsfelfújt a legegyszerűbb választás. A rizsfelfújt sok házi baracklekvárral a legfinomabb, de porcukorral is mennyei ez az egyszerűen elkészíthető desszert!
Hozzávalók:
- 24 dkg rizs
- 4 dkg vaj
- 1 liter tej
- 2 dl víz
- 4 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 csomag vanillincukor
- 2 evőkanál liszt
- ízlés szerint sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A rizst megmossuk, leszűrjük és egy edénybe tesszük. Ráöntjük a tejet, a vizet és egy csipet sót, majd közepes lángon, néha átkeverve félpuhára főzzük. A tűzről levéve, fedő alatt, saját gőzében hagyjuk kihűlni.
A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, majd az egészet a kihűlt rizshez adjuk. A tojások fehérjét félkeményre verjük, ekkor kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és ezzel együtt kemény habbá verjük. A tojáshabot óvatosan összeforgatjuk a rizzsel, hozzáadjuk a vanillincukrot, a reszelt citromhéjat és egy kevés lisztet. Fontos, hogy ne törjük meg a habot!
Vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt sütőformába borítjuk a rizses masszát. Közepes hőfokon 35 perc alatt aranyszínűre sütjük. Sárgabarack lekvárral kínáljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!