A csicseriborsó remek vegán fehérjeforrás. Magas rosttartalma segíti az emésztést, méregtelenítő hatású. Ez a csicseriborsós egytálétel rendkívül laktató, gyorsan és egyszerűen elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Van benne sok vitamin, változatos tápanyagok, szénhidrátok, zsírok és fehérjék – egyszóval kiegyensúlyozott ebéd vagy vacsora válik belőle. A csicseriborsós egytálétel mellé friss tavaszi vegyessalátát, vagy ecetes-cukros friss tavaszi salátát ajánlunk.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- csomós vegyeszöldség (2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld)
- 5 db burgonya
- 1 nagy konzerv csicseriborsó
- 0,5 kávéskanál fűszerpaprika
- ízlés szerint só, bors
- 4 dl víz
Elkészítés:
Először is előkészülünk a főzéshez. A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, a csicseriborsó konzervről leöntjük a levét.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Félrehúzzuk, belekeverjük a sót, borsot, fűszerpaprikát. Ha már a dinsztelés legelején hozzáadjuk a sót, kisebb eséllyel ég le a hagyma, azonban ha a paprikát túl korán adjuk a hagymához, könnyebben leég az étel!
A dinsztelt hagymához hozzáadjuk a vizet, a kockára vágott burgonyát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, majd a csicseriborsót is. Ha jobban kedveljük az ízét, akár piríthatjuk is rövid ideig a zöldségeket a hagymás olajon, mielőtt hozzáadnánk a vizet az ételhez. Addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik az egytálétel leve.
A csicseriborsós egytálételt meghintjük durvára vágott petrezselyemzölddel és forrón tálaljuk. Kiadósabb ebédhez akár körettel is kínálhatjuk. Jól illik hozzá a párolt rizs vagy a burgonyapüré, de az alternatív köretekkel is próbálkozhatunk, mint a köles, bulgur, vagy a különböző lencsefélék.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!