Nemhiába az egyik legkedveltebb olajos mag a földimogyoró. Íze mellett számos jótékony hatása van a szervezetre. Vitaminokban gazdag és számos értékes olaj is megtalálható benne (például: olajsacglicerid). Annak ellenére, hogy amerikai mogyoróként is ismert, Kína és India a legnagyobb mogyoróterjesztő ország a világon.
Ha szeretnél valami újdonságot az ünnepekre és megkívántad a mogyorót, bátran próbáld ki az alábbi receptet.
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg darált földimogyoró
- 10 dkg darált dió
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
- 25 dkg margarin
- 1 db tojássárgája
- ízlés szerint lekvár (meggy, szeder)
- 20 dkg tortabevonó/étcsokoládé
- 5 evőkanál étolaj vagy 5 dkg margarin
Elkészítés:
Az átszitált lisztet a darált dióval, mogyoróval, porcukorral, sóval, sütőporral összekeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott margarint. Összedolgozzuk, majd végül az egy tojássárgáját is belegyúrjuk. Hűtőben kell pihennie 1 órát. Lisztezett felületen kinyújtjuk és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10-15 percig sütjük. Elég, ha egy kicsi színt kap. A sütőből kivéve még puha, de ahogy hűl, úgy szilárdul meg és könnyen le tudjuk szedni a sütőpapírról. Miután kihűltek a korongok, meggylekvárral és szederlekvárral ragasztjuk össze őket. A csokoládét apró darabokra törjük, vízgőz felett felolvasztotjuk, kevés olajjal simára keverjük és bevonjuk vele az összeragasztott islereket.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!