A dödölle igazi magyar népi étel. Ezt a hagyományos fogást sokan csak a népdalokból és a népmesékből ismerik. A dödölle elkészítése roppant egyszerű. Szalonnával-hagymával gazdagon készítve akár önmagában is mennyei fogás, de köretként is megállja a helyét. A dödölle alapja a minőségi burgonya. A Zabosfai Zöldséges üzleteiben törekszünk magyar termelők kimagasló minőségű áruit értékesíteni. Aki ránk hallgat, a magyar burgonyából a legkiválóbb dödöllét tudja elkészíteni családja számára!
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 500 g liszt
- 1 db vöröshagyma
- 5 evőkanál zsír (vagy olaj)
- só ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A meghámozott burgonyát felkockázzuk, és annyi sós vízben, ami éppen ellepi, feltesszük főni. Amíg a burgonya fő, felkockázzuk a hagymát, és bő olajban megpirítjuk. Ha már majdnem kész, adhatunk hozzá egy kevés pirospaprikát és félretesszük.
A megfőtt burgonyát a főzőlevével együtt összetörjük. Még mindig a tűzön hagyva fakanállal beledolgozzuk a lisztet, míg kemény masszát nem kapunk. Ezután levesszük a tűzről az edényt.
A hagymás zsiradékba belemártunk egy kanalat és a masszából kis darabokat szaggatunk és egy tűzálló tálba rakjuk. Addig ismételjük a szaggatást, amíg el nem fogy a massza. Soronként meglocsoljuk a hagymás zsiradékkal és 180 C°-os sütőben ropogósra sütjük. Tejföllel tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!