Az édesburgonya bár még nem képezi a mindennapi étkezésünk részét, magas tápanyagtartalma egy igazán egészséges zöldséggé teszi. Magas fehérjetartalma a tojáséhoz hasonló. Az édesburgonya gazdag ásványi anyagokban, megtalálható benne a magnézium, kalcium, mangán, foszfor és kálium is. Egyes tanulmányok szerint a fentiek következtében daganatmegelőző hatása is van az édesburgonyának. Ha tehát egy igazi vitaminbombára vágyunk, akkor párosítsuk ezt a zöldséget répával és brokkolival, és fogyasszuk jó ízzel.
Hozzávalók:
- 300 g tisztított édesburgonya
- 200 g tisztított brokkoli
- 1 közepes répa
- 100 ml főzőtejszín
- ízlés szerint só
- 2 csipet őrölt gyömbér
- tökmagolaj a díszítéshez
Elkészítés:
A megtisztított édesburgonyát vágjuk kisebb kockára, rakjuk egy edénybe, egészben adjuk hozzá a tisztított répát, az őrölt gyömbért és a sót. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Közepes lángon főzzük puhára a zöldségeket. A brokkolit szedjük rózsáira, és szódabikarbónás vízben pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le. Ha a zöldségek megpuhultak, a répát vegyük ki a levesből és kockázzuk fel. Az édesburgonyát botmixerrel pürésítsük, adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk fel. Tálalásnál minden tányér levesbe tegyünk kockázott répát, főtt brokkolit, és locsoljuk meg tökmagolajjal.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!