A burgonyás pogácsáról már mindenki hallott. Nagyanyáink pogácsa receptjeit azonban nem egyszerű modernizálni, hiszen a ma népszerű alapanyagok máshogy viselkednek sütés közben, mint azt korábban megszoktuk. Éppen ezért új köntösbe bújtatott, modern pogácsa receptet hoztunk, amely nem csak mennyeien finom, de még egészséges is. Ezt a sós finomságot a színesebb és más vitaminokat tartalmazó édesburgonyából is elkészítheted.
Hozzávalók:
- 20 dkg édesburgonya
- 30 dkg liszt
- 13 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojás a kenéshez
- a szóráshoz magvak (len-, napraforgó-, szezám- és tökmag)
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Az édesburgonyát apró kockákra vágjuk, majd sós vízben feltesszük főni. Krumplinyomóval áttörjük, hozzáadjuk a lisztet és az olvasztott vajat. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a tojást. Összegyúrjuk, letakarva 30 percig pihentetjük.
Kisodorjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket lekenjük villával felvert tojással. A magvakat egy tálban összekeverjük és megszórjuk vele a pogácsák tetejét. Sütés előtt 20 percig pihentetjük a tepsiben. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Légkeveréses sütéssel kb. 20 percig sütjük.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!