Narancsos-tejszínes fonott kalács

Narancs-tejszínes fonott kalács

Ez az egyszerű fonott kalács citrusos gazdag ízével Téged is elvarázsol! Belül foszlós, puha, könnyed, kívül aranybarna és ropogós. Igazi tavaszi csemege! Magában fogyasztva is mennyei, de vajjal megkenve, mézzel vagy különböző lekvárokkal tálalva igazi ínyencség számba megy! Ráadásul elegáns megjelenése ellenére sokkal egyszerűbb “összefonni”, mint gondolnád! Ezzel a puha narancsos-tejszínes fonott kaláccsal bárkit lenyűgözhetsz!

Hozzávalók:

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászitáljuk a cukrot, ráreszeljük a narancs héját és összekeverjük. 2 egész tojást enyhén felverünk, majd a kihabosított tojásokat ráöntjük a lisztes keveérkre. A tejszínt és a narancslé felét is hozzáadjuk a keverékhez, majd rászórjuk a csipet sót és alaposan összedolgozzuk.

Gombóccá formálva, tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát. Ez nagyjából fél-egy óra kelesztést jelent, de 15 percenként ellenőrizhetjük a tészta állapotát.

A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, majd mindkét felét kb. 45-50 cm hosszú “hurkává” formáljuk. A rudakból elkészítjük a fonatot. A rudak két végét összecsípjük, a szálakat egymáson átemelgetve összefonjuk a kalácsot, majd összecsippentéssel lezárjuk a fonott kalács végét.

Az összefont kalácsot átemeljük egy sütőpapírral bélelt 30×11 cm-es sütőformába, letakarjuk és hagyjuk újra megkelni. Az utolsó tojást felverjük és átkenjük vele a megkelt kalácsot.

Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 35 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezve kihűtjük, majd tetszés szerint szeletelve szervírozzuk. Kínálhatjuk különböző gyümölcslekvárokkal vagy vajjal megkenve, de magában is finom ez a puha fonott kalács.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek