Füstölt tofus brassói

Tofu brassói

A brassói igazi magyar fogás, de nem mindenki fogyaszthatja a különböző táplálkozási irányelvek és orvos által javasolt diéták miatt. Ez a változata azonban nem csak vegetáriánus, de teljesen vegán, tejmentes, tojásmentes és a megfelelő szójaszósz kiválasztásával gluténmentes is! Ráadásul nagyon-nagyon finom. Ha szeretsz új ízeket kipróbálni és érdeklődsz a keleti konyhák iránt, ez lesz az új kedvenced!

Hozzávalók a sült burgonyához:

Hozzávalók a tofu elkészítéséhez:

  • 2 csomag (360 g) füstölt tofu (de a natúr tofu is nagyon finom, ha nem kedveljük a füstös ízeket)
  • a sütéshez olaj vagy kókuszzsír
  • kb. 2 evőkanál szójaszósz
  • 5 gerezd fokhagyma

A hámozott, kockára vágott burgonyát és a szeletelt hagymát szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Meglocsoljuk olajjal, megszórjuk  a fűszerekkel és alaposan átforgatjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Félidőben érdemes egyszer átkeverni!

A tofut  felbontás után papírtörlővel szárazra töröljük,  kockákra vágjuk és forró olajban vagy kókuszzsírban ropogósra pirítjuk. Akkor van készen, ha aranybarna színt ölt és tányérra ejtve koppan. Ráöntjük a szójaszószt és pár percig még pirítjuk. Lekapcsoljuk a tofu alatt a hőt és  hozzákeverjük a zúzott fokhagymát.

A készre sült krumplit a fokhagymás tofuval összekeverjük és  savanyúsággal tálaljuk. Még esztétikusabb lesz ez a különleges fogás, ha egy szál friss zöldhagymát felkarikázunk és az ételre szórjuk.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek