A brassói igazi magyar fogás, de nem mindenki fogyaszthatja a különböző táplálkozási irányelvek és orvos által javasolt diéták miatt. Ez a változata azonban nem csak vegetáriánus, de teljesen vegán, tejmentes, tojásmentes és a megfelelő szójaszósz kiválasztásával gluténmentes is! Ráadásul nagyon-nagyon finom. Ha szeretsz új ízeket kipróbálni és érdeklődsz a keleti konyhák iránt, ez lesz az új kedvenced!
Hozzávalók a sült burgonyához:
- 1,5 kg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- só, bors, füstölt paprika (de “édes” paprikával is nagyon finom)
Hozzávalók a tofu elkészítéséhez:
- 2 csomag (360 g) füstölt tofu (de a natúr tofu is nagyon finom, ha nem kedveljük a füstös ízeket)
- a sütéshez olaj vagy kókuszzsír
- kb. 2 evőkanál szójaszósz
- 5 gerezd fokhagyma
A hámozott, kockára vágott burgonyát és a szeletelt hagymát szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Meglocsoljuk olajjal, megszórjuk a fűszerekkel és alaposan átforgatjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Félidőben érdemes egyszer átkeverni!
A tofut felbontás után papírtörlővel szárazra töröljük, kockákra vágjuk és forró olajban vagy kókuszzsírban ropogósra pirítjuk. Akkor van készen, ha aranybarna színt ölt és tányérra ejtve koppan. Ráöntjük a szójaszószt és pár percig még pirítjuk. Lekapcsoljuk a tofu alatt a hőt és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát.
A készre sült krumplit a fokhagymás tofuval összekeverjük és savanyúsággal tálaljuk. Még esztétikusabb lesz ez a különleges fogás, ha egy szál friss zöldhagymát felkarikázunk és az ételre szórjuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!