Jeges leves (Gazpacho)

Gazpacho

A Gazpacho egy spanyol-portugál múltra visszavezethető hideg leves. Magyar szemmel érdekessége még ennek a jeges levesnek, hogy hagyományosan nyers zöldségekből készítik. A Gazpacho tehát egy főzés nélküli különleges leves, ami garantáltan felfrissít a forró nyári napokon. Fogyasztható magában darabosra turmixolva, de tálaláskor hozzáadható levesbetétként kenyérkocka, levesgyöngy vagy akár frissen felkockázott zöldségekkel is gazdagítható a Gazpacho.

Hozzávalók:

A kígyóuborkát, paradicsomot, paprikát és a hagymát kockára vágjuk. A fokhagymát blansírozzuk. Ehhez az eljáráshoz először hideg vízbe tesszük, majd felforraljuk. Végül ismét hideg vízbe tesszük a már felforralt fokhagymát és újra forraljuk és ismét hideg vízbe tesszük, hogy lehűljön. Ezáltal lágyabb, selymesebb lesz az íze.

A felkockácott zöldégeket és a fokhagymát kanálnyi oliva olajjal simára turmixoljuk. Jöhet hozzá a só, a bors, a borecet (vagy ízlés szerint balzsamecet), egy kiskanálnyi majonéz, néhány jégkocka. Az egészet ismét összeturmixoljuk.

Friss bazsalikommal, pirított fokhagymás kenyérkockával és mozzarellával tálaljuk!

Ha a hűsítő leves után egy kis édes finomságra vágysz, kóstold meg könnyű citromtorta receptünket is!

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek