A Gazpacho egy spanyol-portugál múltra visszavezethető hideg leves. Magyar szemmel érdekessége még ennek a jeges levesnek, hogy hagyományosan nyers zöldségekből készítik. A Gazpacho tehát egy főzés nélküli különleges leves, ami garantáltan felfrissít a forró nyári napokon. Fogyasztható magában darabosra turmixolva, de tálaláskor hozzáadható levesbetétként kenyérkocka, levesgyöngy vagy akár frissen felkockázott zöldségekkel is gazdagítható a Gazpacho.
Hozzávalók:
- 1 db kígyóuborka
- 5 db paradicsom
- 1 fej hagyma
- 2 db paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál majonéz
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint oliva olaj, borecet
A kígyóuborkát, paradicsomot, paprikát és a hagymát kockára vágjuk. A fokhagymát blansírozzuk. Ehhez az eljáráshoz először hideg vízbe tesszük, majd felforraljuk. Végül ismét hideg vízbe tesszük a már felforralt fokhagymát és újra forraljuk és ismét hideg vízbe tesszük, hogy lehűljön. Ezáltal lágyabb, selymesebb lesz az íze.
A felkockácott zöldégeket és a fokhagymát kanálnyi oliva olajjal simára turmixoljuk. Jöhet hozzá a só, a bors, a borecet (vagy ízlés szerint balzsamecet), egy kiskanálnyi majonéz, néhány jégkocka. Az egészet ismét összeturmixoljuk.
Friss bazsalikommal, pirított fokhagymás kenyérkockával és mozzarellával tálaljuk!
Ha a hűsítő leves után egy kis édes finomságra vágysz, kóstold meg könnyű citromtorta receptünket is!
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!