A gyümölcslevesek nyáron a legnépszerűbbek. Ez a hideg görögdinnye leves nem csak krémes levesként hozza a nyári hangulatot, hanem a benne lévő dinnye is igazi nyári finomság! A szezonális gyümölcsök fogyasztásának fontosságáról blogbejegyzésünkben olvashatsz bővebben. A görögdinnye leves jéghideg csemege lehet egy forró nyári nap után, de akár már tavasszal, az előszezonban is felidézheted vele a nyár hangulatát. A tejszíntől krémes, a fűszerektől egzotikus leves hűsítő ebéd vagy vacsora lehet.
Hozzávalók:
- 1,5 kg görögdinnye (héj nélkül)
- 5 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál citromlé
- 0,5 mokkáskanál kardamom
- 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- kevés cukor vagy édesítő
- 1 csipet só
Elkészítés:
Karalábévájóval kis gömböket vágunk ki a dinnyéből, amellyel majd a kész levest díszítjük. Amennyiben nincs karalábévájónk, használhatunk fagyis kanalat vagy egyszerű kanalat is. Utóbbival nehezebb szabályos gömböket formázni. Ha nem sikerül a gömbök megformálása, vághatunk fél-egy cm vastag szeleteket, amelyekből mézeskalács szaggatóval apró szíveket, virágokat vághatunk ki.
A magokat egy késsel kiszedjük a dinnyéből, a díszítéshez fel nem használt dinnyét darabokra vágjuk. Kevés tejszínt öntünk rá, majd botmixerrel pépesítjük. A dinnye érettségétől, édességétől függően ízlés szerint kevés cukrot vagy porrá zúzott édesítőt adhatunk hozzá ezen a ponton. Egy csipet sóval, citromlével, kardamommal és mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítjük a levest.
Az étkezési keményítőt kikeverjük a maradék tejszínnel, felforraljuk, sűrűre főzzük, majd hozzákeverjük a pépesített, fűszeres görögdinnyéhez. Botmixerrel jól összedolgozzuk.
Tányérba merjük, hozzáadjuk a kivágott kis dinnyegömböket, vagy egyéb módon formázott dinnyeszeleteket és már tálalhatjuk is.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!