A grapefruitos kuglóf enyhén savanykás-kesernyés, frissítő édesség. Cukormázzal az igazi, hiszen így adja ki a cukor kontrasztja a citrusos ízeket. Készíthető kuglófformában, de annak hiányában akár kerek tortaformában is. Ez a könnyed kuglóf a kevésbé édesszájúak kedvence lesz, számukra a cukormáz elhagyható a receptből. A grapefruitos kuglóf ideális uzsonnára vagy tízóraira, hiszen nem túl laktató, nem üli meg a gyomrot.
Hozzávalók a kuglófhoz:
- 250 g liszt
- 100 g rétesliszt
- 250 g cukor
- 200 g vaj
- 4 db tojás
- 1 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 120 g frissen facsart grapefruitlé
A mázhoz:
- 30 ml grapefruitlé
- 4-5 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A cukrot habosra keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tojásokat és a többi hozzávalót: a tejet, a finom- és réteslisztet, a sütőport, a grapefruitlét. Addig keverjük, amíg szép sima, lágy tésztát nem kapunk.
A kuglóf formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig, tűpróbáig sütjük.
Amíg sül a kuglóf, elkészítjük a mázat. A grapefruit levébe annyi porcukrot keverünk, hogy sűrű, lassan folyó cukormázat kapjunk.
Ha megsült a kuglóf, hagyjuk kihűlni és csak ezután vegyük ki a formából! Csorgassuk a tetejére a mázat és már szeletelhetjük is!
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!