A nyár a kerti partik, bulik és egyéb összejövetelek szezonja. Ha kedveled a gyorsan elkészíthető, egyszerű, de mutatós és különleges ízélményt nyújtó ételeket, előételeket, a gyümölcsös ételekkel nem foghatsz mellé! A grillezett sajt nyárias hangulatát a hideg, lédús, édes görögdinnye teszi teljessé. Kerti sütögetés során akár a grillen is elkészíthető a grillezett sajt, hogy füstösebb, még különlegesebb ízt kölcsönözzön a fogásnak!
Hozzávalók:
- 25 dkg grillsajt
- 50 dkg görögdinnyevelő
- 5 dkg pirított fenyőmag
- díszítésnek néhány szem szőlő
Elkészítés:
A dinnyét érdemes behűteni a maximális ízélmény érdekében. A görögdinnye húsából a magot eltávolítjuk és karalábé vájóval gömböket vágunk ki belőle. Amennyiben nincs karalábé vájónk, egy élesebb szélű kanállal tudunk szép formákat vájni a gyümölcshúsból, illetve vághatunk késsel egyforma méretű kis kockákat a dinnyéből.
Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a fenyőmagot és hagyjuk kihűlni. Bár a fenyőmag a magyar konyhában szokatlannak tűnhet, ez a diós illatú alapanyag rendkívül sok E-vitamint tartalmaz, amely segíti a szervezetet a méregtelenítésben, valamint antioxidáns tartalmának köszönhetően segíti az immunrendszer működését is.
Elmondható tehát, hogy a fenyőmag nagyon egészséges alapanyag, azonban ha bizalmatlanok vagyunk vele szemben, használhatunk helyette pörkölt diót, pörkölt mogyorót, vagy pörkölt mandulát is. Arra ügyeljünk, hogy ne sózott magvakat használjunk!
A grillsajtot vékony szeletekre vágjuk és serpenyőben a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Az olvadós, forró grillsajt a legfinomabb, ezért igyekezzünk csak tálalás előtt megsütni a sajtot és még forrón tálalni a szeleteket!
Összeállítjuk a nyári fogást. A dinnyegolyókat kis tálkába tesszük és a grillezett sajtszeleteket a tetején elrendezzük. Fenyőmaggal megszórjuk, szőlőszemekkel díszítjük. Díszítésként aszalt gyümölcsökkel, ananásszal is gazdagíthatjuk tálaláskor az ételt.
Ha kedveled a nyári gyümölcsös finomságokat, kóstold meg sárgadinnyével készült előételünket is!
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!