A gyrosról sokan azt gondolják, hogy lehetetlen otthon finoman elkészíteni. Mi azonban ezzel a recepttel szeretnénk rácáfolni, és biztatni az házi gyrosozásra. Ezúttal a hagyományos verziót egy kicsit fedobtuk, hogy mindig legyen valamilyen újdonság az asztalotokon. A megszokottakkal ellentétben érdemes kipróbálni ezt a mennyei fogást édesburgonyával is. Az édeskés aroma tökéletes egyensúlyba kerül a joghurt savanykás ízével, ami az étel különlegességét megadja. Az egészséges életmód jegyében az édesburgonya mellett fogyasszunk a gyros tálhoz salátamixet is. A recept
Hozzávalók:
- 50 dkg pulyka felsőcomb
- 2 db édesburgonya
- 3 db kovászolni való uborka
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 doboz natúr joghurt
- 2 evőkanál tejföl
- ízlés szerint só
- ½ db citrom leve
- ízlés szerint bors
- csipet cukor
- aprított kapor
- ½ csomag salátamix
- 5-6 dl étolaj
A páchoz:
- 1,5 dl olaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- ízlés szerint szárított fűszerek: borsikafű, rozmaring, bazsalikom, majoranna, kakukkfű, kömény, oregánó
- só, bors
A pulykahúst csíkokra vágjuk. 1, 5 dl olajban elkeverjük a fűszereket és hozzáadjuk a húst. Pár óráig hagyjuk pácolódni. Az uborkát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A joghurtot, tejfölt, citromlphotoevet, cukrot, kaprot, zúzott fokhagymát sózzuk, borsozzuk és az uborkával elkeverjük. Felhevített serpenyőben a húst lepirítjuk és fedő alatt hagyjuk még párolódni. Az édesburgonyát forró olajban kisütjük. Salátamix-szel tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!