A magyar étkezési szokások egyik alapvető eleme a levesek fogyasztása. A felhasznált zöldségek jelentős részében a hőkezelés hatására megemelkedik a vitaminszint, így az egészségünk nagyszerű támogatója lehet egy ilyen fogás. A mai receptben egy igazán színes zöldséglevest hoztunk, amelynek a kápia paprika adja meg a valódi különlegességét. A kápia paprikát régen mérgezőnek tartották, ám azóta valódi hungarikummá nőtte ki magát, melyhez a Szeged környéki termesztők is nagyban hozzájárultak.
Hozzávalók:
- 3 db burgonya
- 2 db fehérrépa
- 1 db vöröshagyma
- 1 szár póréhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. zsír vagy kókuszzsír
- 4 db répa
- 250 g barna csiperkegomba
- 1 db kápia paprika
- 200 ml rizsfőzőkrém
Fűszerek:
- 1 ek. só
- 1 tk. őrölt pirospaprika
- 1/2 kk. fekete bors (őrölt)
- 1 tk. gyömbér (őrölt)
- 1 tk. fűszersó
- 2 csipet medvehagyma (szárított)
Elkészítés:
A kókuszzsíron megfonnyasztjuk a karikára vágott póréhagymát. A vöröshagymát egészben tesszük hozzá, majd jöhet a felkockázott csiperkegomba. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük. Felengedjük 3,5-4 liter vízzel. Beletesszük a megtisztított, felaprított zöldségeket, majd mehet bele a félbevágott kápia paprika is. A felkockázott burgonyát forrás után adjuk hozzá. Tovább fűszerezzük gyömbérrel és medvehagymával. Amikor a zöldségek megpuhultak, a rizsfőzőkrémet elkeverjük a levesben. Felforraljuk és tálaljuk!
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!