A hagyományos receptek között akadnak gyorsan és egyszerűen elkészíthető sütemények. Az almás pite is ilyen. Előnye a bolti pitékkel szemben nem csak a házias íze, de a friss gyümölcs és a megfelelő fűszerek mennyei illattal töltik be a konyhát sütés közben. Ennek az almás pitének garantáltan nagy sikere lesz minden családban! A vasárnapi ebéd után desszertként, vagy hétköznap uzsonnára is remek választás.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vanillincukor
- 15 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 2 egész tojás
A töltelékhez:
(Az alsó tésztalap szórásához 2 evőkanál zsemlemorzsa, a kenéshez 1 egész tojás.)
Elkészítés:
A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, a cukrot, a vanillincukrot és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt. A tésztát összegyúrjuk és 1 órára hideg helyre tesszük.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, porcukrot, fahéjat, citromlevet adunk hozzá. Összekeverjük és 10 percig állni hagyjuk, majd a levét jól kinyomkodjuk.
Vajjal kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a tészta egyik felét, megszórjuk zsemlemorzsával, rákanalazzuk az almatölteléket és befedjük a tészta másik felével. Az ügyes kezűek rácsot is készíthetnek a tészta második feléből. Ehhez egyenletesre kell nyújtani a tésztát, majd egyforma csíkokra kell vágni. A csíkokat rácsszerűen elrendezzük az almán. A pite tetejét felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk. 180 °C-os sütőben kb. 30 percig sütjük.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!