Házi almás pite

Almás pite recept

A hagyományos receptek között akadnak gyorsan és egyszerűen elkészíthető sütemények. Az almás pite is ilyen. Előnye a bolti pitékkel szemben nem csak a házias íze, de a friss gyümölcs és a megfelelő fűszerek mennyei illattal töltik be a konyhát sütés közben. Ennek az almás pitének garantáltan nagy sikere lesz minden családban! A vasárnapi ebéd után desszertként, vagy hétköznap uzsonnára is remek választás.

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

(Az alsó tésztalap szórásához 2 evőkanál zsemlemorzsa, a kenéshez 1 egész tojás.)

Elkészítés:

A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, a cukrot, a vanillincukrot és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt. A tésztát összegyúrjuk és 1 órára hideg helyre tesszük.

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, porcukrot, fahéjat, citromlevet adunk hozzá. Összekeverjük és 10 percig állni hagyjuk, majd a levét jól kinyomkodjuk.

Vajjal kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a tészta egyik felét, megszórjuk zsemlemorzsával, rákanalazzuk az almatölteléket és befedjük a tészta másik felével. Az ügyes kezűek rácsot is készíthetnek a tészta második feléből. Ehhez egyenletesre kell nyújtani a tésztát, majd egyforma csíkokra kell vágni. A csíkokat rácsszerűen elrendezzük az almán. A pite tetejét felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk.  180 °C-os sütőben kb. 30 percig sütjük.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek