A rétes egy olyan sütemény, aminek az elkészítésébe sok ember nem kezd bele, mert azt gondoljuk bonyolult. Mi ezt most evvel a recepttel szeretnénk megcáfolni, és megmutatni milyen egyszerű is tud lenni. A mi esetünkben egy almás töltelék készül,aminek alapja friss, savanykásabb golden alma. Ám ha rétesre gondolunk szóba jöhet még a túrós, meggyes vagy akár tökös.
Reméljük ezzel a recepttel fel tudjuk dobni a napokat a hétvégéhez közeledve!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1-2 dl langyos víz, amennyit felvesz
- 25 dkg finomliszt BL-55
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- csipet só
- 1 db közepes tojás
Töltelékhez:
- kb. 10 dkg zsemlemorzsa, amit szárazon pirítsunk
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 kg Golden alma
- 5 dkg fenyőmag pirítva
- 4 ek. rum
- 5 dkg mazsola
- 12 dkg cukor
- ízlés szerint pici só
- 2 kk. őrölt fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés:
A liszthez adjuk a sót. A tojást felverjük, belekeverjük az olajat és a vizet, majd a liszthez öntjük. Alaposan összedolgozzuk és megdagasztjuk. Megkenjük olajjal, miután gömbölyűre formáztuk. Fóliával lefedjük, és hűvös helyen pihentetjük. Meghámozzuk az almát, kivágjuk a magházat, és lereszeljük. Tálba tesszük, hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát, a fahéjat, a pirított fenyőmagot és a reszelt citromhéjat. A tésztát kétfelé osztjuk és hosszanti irányba téglalap alakúra, vékonyra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a pirított zsemlemorzsa felét, majd a fele almatölteléket. Rúdba feltekerjük, sütőlemezre rakjuk, végét behajtjuk, majd megkenjük olvasztott vajjal. Ugyanígy járunk el a másik lappal is. 40 percig sütjük 180-200 fokon. Amikor kivettük a sütőből, vaníliás porcukorral megszórjuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!