Hercegnő burgonya

Manapság már a burgonya a magyar konyha egyik elengedhetetlen eleme, azonban 200 évvel ezelőtt még nem is nagyon ismerték. Peru és Chile őslakosai már több, mint 5000 éve ismerik, Magyarországon viszont csak az 1815-ös éhínség idején vált ismerté. Szinte minden diétába beilleszthető étel, illetve számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely elengedhetetlen a szervezetünk számára. Manapság pedig Ukrajnában vagy éppen Lengyelországban a burgonyapálinka a kedvelt italok közé tartozik.

Ha szeretnél valamilyen újdonságot kipróbálni, mint köret, bátran ajánljuk az alábbi receptet!

Hozzávalók:

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk és a sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és krumplinyomón átpréseljük. Az első adag átnyomása után hozzáadjuk a vajat, hogy olvadjon. Beletesszük a szerecsendiót, a tojások sárgáját, megborsozzuk és alaposan összekeverjük. Ha szükséges, akkor még sót adunk hozzá. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi halmokat nyomunk. Az egész tojást felverjük és gyengéden megkenjük vele a burgonyát. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg kicsit barnulni kezd. Szaftos sültekhez, rántott húsokhoz tökéletes köret.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek