A töltött káposzta hagyományos magyar étel, azonban világszerte több változata fellelhető más népek konyhájában is. Ez a variáns például belül nyúlós sajttal készül. Különleges formáját kizárólag muffin formába töltve éri el. Készíthető paprikás és “fehér” változatban is, sőt még fokhagymával is ízesíthető. Ha kedveled a töltött káposztát, de megkóstolnál valami újat, készítsd el a egyéb változatait is, például korábbi receptünket, mely szintén kelkáposztába töltve készül.
Hozzávalók:
- 2 db mozzarella sajtgolyó (vagy miniből 6 db)
- 8 db kelkáposzta levél
- só, bors ízlés szerint
- 40 dkg sertés darálthús
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 1 tk. reszelt vöröshagyma
- 1 tk. fűszerpaprika
- vaj a muffin forma kikenéséhez
- oliva olaj a sütéshez
Elkészítés:
A káposztaleveleket sós vízben előpároljuk, hogy könnyebb legyen őket tölteni. A muffin sütőformát kikenjük vajjal, és a káposztalevelekkel kibéleljük a mélyedéseket.
A darált húsból tojással, zsemlemorzsával, hagymával, sóval, borssal, őrölt paprikával fasírtmasszát készítünk. Félig megtöltjük vele a levelekkel kibélelt lyukakat. A mozzarella sajtgolyókból egy-egy szeletet a húsra helyezünk, majd befedjük a húsos massza másik felével. A káposztalevelek széleit ráhajtjuk és becsomagoljuk.
Oliva olajjal megspricceljük és 170 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Forrón tálaljuk. Fogyasztáskor tejföllel ízesíthetjük.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!