A ma már sokak által kedvelt burgonya, igen rögös utat járt be, amíg ilyen ismert lett. 1565-ben hozták be a spanyolok Európába, azonban nem fogadták nagy örömmel az emberek. Mivel szárai és levelei mérgezőek, bizalmatlanságot váltott ki belőlük és közel 200 év kellett ahhoz, hogy a tudósok bebizonyítsák, hogy a gumója tényleg fogyasztható. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, illetve számos jótékony hatással bír szervezetünkre kívül is és belül is.
Ha szeretnél valami újdonságot a család elé tenni egy vasárnapi ebéd során, bátran ajánljuk az alábbi receptet!
Hozzávalók:
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 kg darált sertéslapocka
- 1 kg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2dl tejszín
- 1 db tojás
- 1 evőkanál vaj + a kenéshez
- 20 dkg trappista sajt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 db koktélparadicsom
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
A húsgolyókhoz a darálthúst, a felkockázott vöröshagymát, a vajat, a tojást, a felaprított petrezselymet, a reszelt fokhagymát és a fűszereket egy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk. A burgonyát nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. Egy jénait kikenünk vajjal, és beletesszük. Ezután rásorakoztatjuk az elkészített húsgolyókat, majd leöntjük tejszínnel. Közérakjuk a koktélparadicsomot, és a reszelt trappista sajt felével megszórjuk. Letakarva sütjük 200 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen, 50 percig. Ezután rászórjuk a sajt másik felét, és visszatesszük pirulni még 10 percre.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!