A Pelmenyi egy orosz eredetű húsos derelye. Általában sós vízben főzik, majd tejföllel, esetleg vajjal tálalják. Zöldfűszerekkel, friss zöldhagymával díszítik. A sült tészták kedvelőinek jó hír, hogy a húsos derelye főzés után serpenyőben vajon pirítható, hogy egy kis színt és gazdagabb ízt kapjon az étel. A szláv nyelvterületeken kívül Moldovában is népszerű étel ez a húsos derelye. Hazánkban kevésbé ismert, pedig egyszerű az elkészítése és nagyon gyorsan elkészül. A húskedvelők mindenképpen kóstolják meg legalább egyszer a húsos derelye házi változatát!
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 g darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- só, bors ízlés szerint
- 1 dl víz
A tésztához:
Elkészítés:
A töltelékhez a darált húst összekeverjük a reszelt vöröshagymával, majd hozzáadjuk a tojást, és egy kevés vizet. Sóval, borssal fűszerezzük, alaposan összedolgozzuk. A kész tölteléket rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
Liszt, tojás, só és víz alapos eldolgozásával jól nyújtható tésztát készítünk. Vékonyra elnyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kisebb köröket szúrunk ki belőle. A tésztakorongok közepére kávéskanálnyi adagokat töltünk a húsból, majd félbehajtjuk, és alaposan összecsipkedjük a széleit. A félholdak két csücskét egymáshoz nyomjuk.
Az így kapott kis tésztabatyukat enyhén lobogó, sós vízben kifőzzük. Akkor vannak készen, ha elkezdenek feljönni a víz felszínére. Ezután kivesszük a vízből és lecsepegtetjük.
Melegen, tejföllel vagy vajjal tálaljuk. Ha jobban szeretnénk sütve, akkor miután kicsit kihűlt, kevés zsiradékon meg lehet pirítani a derelyék oldalait.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!