A pirog orosz eredetű étel, de Oroszországon kívül a többi szláv nyelvterületen is ismert finomság. Készíthető sós és édes változatban is különböző töltelékekkel. Ez a változat egy húsos pirog, sós, szaftos finomság. Tízóraira, uzsonnára tökéletes, valamint utazáskor is könnyen csomagolható. A húsos pirog mégis frissen sütve, forrón az igazi, ezért ha tehetjük, legalább egy kóstolónyit mindig fogyasszunk frissen belőle. Ha kedveled a szláv ételeket, kóstold meg édes burek receptünket is!
Hozzávalók a tésztához:
- 500 g liszt
- 1 cs. szárított élesztő
- 1 kk. só
- 80 ml olaj
- 240 ml langyos víz
A töltelékhez:
- 1 csésze rizs
- 450 g darált hús
- 1 ek. oliva olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a szárított élesztőt, majd sóval, étolajjal és langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, megdagasztjuk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A rizst dupla mennyiségű vízben megfőzzük. A darált húst oliva olajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ha elkészült, összekeverjük a rizzsel és hagyjuk hűlni.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk és 12 részre osztjuk. Kis golyókat formázunk, majd ellapogatjuk és a közepébe halmozzuk a húsos tölteléket. A szélek összecsípkedésével lezárjuk a kis batyukat. Ez a rész nézzen lefelé, amikor a forró olajba tesszük, hogy ne nyíljanak szét a batyuk. 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk. Pár perc alatt a másik oldal is készre sül. Majonézzel tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!