Ha nem szereted a nehéz, vajkrémes tortákat és süteményeket, kóstold meg ezt a könnyed kandírozott citromos tortát! A citromos torta enyhén savanykás, üde és frissítő ízű, ugyanakkor kellőképpen édes, hiszen mégiscsak édességről van szó. Ráadásul ez a recept teljesen tejmentes, így laktózérzékenyek és tejallergiások is fogyaszthatják! Ha szereted a könnyed finomságokat és a citromos-savanykás édességeket, ez a Te recepted!
Hozzávalók:
- 150 g liszt
- 35 g kukoricadara
- ¼ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 1 tojás
- 120 g cukor
- 1 cs. vanillincukor
- 60 ml olaj
- 30 ml friss citromlé
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
Kandírozáshoz:
Elkészítés:
Először a kandírozott citromot készítjük el. A citromkarikákat a vízzel és a cukorral feltesszük lassan főni. Nagyjából 20 perc kell hozzá, hogy kész legyen. A kész kandírozott citromszeleteket szilikonos sütőpapírra kirakjuk és hagyjuk kihűlni.
A tortához a lisztet, a darát, a sót és a sütőport összekeverjük és félrerakjuk. Az egész tojást a cukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a citromlevet, a reszelt citromhéjat, és a vanillincukrot. Végül a lisztes keveréket is a masszához adjuk és alaposan összeverjük.
A kandírozott citromos torta süthető kerek tortaformában (ebből a mennyiségből kisebb méret lesz, mini tortaformát használjunk a sütéshez), kuglófsütőben vagy őzgerincben is.
A formát mindenképpen vajazzuk ki és vékonyan hintsük be liszttel, hogy ne ragadjon bele a kész torta! A tésztát előmelegített sütőben 170 °C-on aranyszínűre sütjük. A kész torta tetejét megszórjuk porcukorral és a kandírozott citromkarikákkal díszítjük.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!