Ez a gazdag lencseleves akár egytálételként is megállja a helyét. A húsban, friss zöldségekben bővelkedő leves minden vitamint és tápanyagot tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége lehet. Kiadós ebédként vagy vacsoraként is fogyasztható, friss kenyérrel, tejföllel és erőspaprikával igazi lakomává alakítható. Ha a lencseleves után egy könnyed desszertre vágysz, kóstold meg ezt a sárgadinnyés krémes hűsítőt!
Hozzávalók a leveshez:
- 1 ek. olaj
- 300 g sertéslapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db fehérpaprika
- 4 db gomba
- 1 db paradicsom
- 5 db sárga parázsburgonya
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 150 g lencse
- 150 ml tejföl
- 1 tk. őrölt kömény
- só ízlés szerint
- 1 tk. őrölt pirospaprika
- friss kapor
A csipetkéhez:
Elkészítés:
Először pörkölt alapot készítünk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, a lapockát apró darabokra vágjuk és fehéredésig pirítjuk a hagymával együtt. Őrölt köménnyel, sóval, pirospaprikával fűszerezzük, majd vízzel felöntjük.
A lencsét megmossuk és hozzáadjuk az alaphoz. A sárgarépát, gyökeret, gombát, parázsburgonyát felszeleteljük és a leveshez adjuk.
Ezt követően elkészítjük a csipetkét a leveshez. A liszthez keverjük a paradicsomport, a sót és a vizet, így szép színes lesz a tészta. A csipetkét a levesbe csipkedjük, végül a levest tejföllel behabarjuk.
Friss kaporral megszórjuk és forrón tálaljuk. Kínálhatunk hozzá extra tejfölt, csípőspaprikát.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!