Ez a könnyed, lágy karalábé krémleves elsőre unalmasnak tűnhet, de a különleges fűszerezésű húsgombócok igazán egzotikussá teszik ezt az egyszerű ételt. A karalábé krémleves könnyed ebédre is ideális, de vacsorára sem üli meg az ember gyomrát. Vajas, telt ízeit harmonikusan kiegészítik a húsgombóc különleges fűszerei. Ez az egyszerű karalábé krémleves kevés alapanyagból gyorsan elkészíthető, így nem kell egy egész napot a konyhában robotolni az ebéddel.
Hozzávalók a krémleveshez:
- 1 evőkanál olaj
- 2 dkg vaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 db karalábé (vagy 2, ha nagyon kicsik a karalábék)
- só, bors ízlés szerint
- 1 db citrom
- 1 csokor kapor
- 1,5 dl főzőtejszín
- 6 dl víz
A húsgombóchoz:
- 30 dkg darált hús
- 1 db vöröshagyma
- 4 ág kakukkfű (lecsipkedve a száráról)
- só, bors
- 1,5 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
Hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Mikor kész a hagyma, mehet hozzá a felkockázott karalábé. Pirítsuk együtt pár percig, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a citromlevet és az apróra vágott kaprot. Öntsük fel vízzel és főzzük puhára. Mikor a zöldségek megpuhultak, hozzáöntjük a főzőtejszínt és botmixerrel pépesítjük.
A darált húshoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd gyúrjuk alaposan össze. Az olajat hevítsük fel és helyezzük bele a diónyi húsgombócokat, majd szép lassan süssük aranybarnára. Sütés közben többször forgassuk át a húsgolyókat, hogy egyenletesen süljenek!
Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, ízlés szerint tegyünk bele a sült húsgombócból, szórjuk meg apróra vágott kaporral és forrón kínáljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!