Sokan nem szeretik, mégis csodákra képes. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi jótékony hatása lehet a karalábénak szervezetünkre. Többek között kalciumot, káliumot, magnéziumot, de még vasat vagy éppen K-vitamint is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával pedig csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegséges kockázatát. Rendkívül alacsony kalóriatartalma mellett azonban nagyon magas rost tartalommal rendelkezik így fogyókúrások számára is kiváló.
- 2 db nagy burgonya
- 1 db nagyobb karalábé
- 1-2 db babérlevél
- 0,5 fej vöröshagyma
- 1 ek. zsír
- 3 ek. rizsliszt
- 400 ml 2,8 %-os tej
- 175 g 20 %-os tejföl
- 2 tk. só (ízlés szerint)
- ízlés szerint petrezselyem
- 1 tk. pirospaprika
- szükség szerint víz
- 6 szelet bacon
Elkészítés:
A felkockázott karalábét tegyük fel főni kevés sóval és 1-2 db babérlevéllel. Főzzük félpuhára fedő alatt, majd adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát. Ha szükséges, öntsünk hozzá vizet, amennyi éppen ellepi. Főzzük tovább, míg meg nem puhulnak a zöldségek. A rántáshoz a felaprított hagymát zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a rizslisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Adunk hozzá a 1 teáskanál pirospaprikát. Öntsük hozzá a tejet és keverjük csomómentesre. A tejfölt keverjük simára, majd adjunk hozzá a főzőléből néhány kanállal, keverjük össze. Ezután öntsük a zöldségekhez.Öntsük hozzá a tejjel elkevert rántást, sűrítsük be és forraljunk rajta még egyet. Ízlés szerint sózzuk meg újra. A baconchipshez melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Tegyünk egy tepsi hátuljára sütőpapírt, fektessük rá a bacon szeleteket. Fedjük be sütőpapírral. Sütőbe téve súlyozzuk le egy másik tepsivel. Süssük kb. 20-25 percig, míg ropogós lesz. Ha elkészültünk, mehet a főzelékre.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!