A karfiol és a burgonya egybesütve krémes besamellel igazi tavaszi csemege. Ráadásul ez a karfiolos burgonya több tavaszi zöldséggel gazdagítva akár egytálételként is megállja a helyét! Egytálételként készítve akár a kedvenc sajtodat is ráreszelheted az étel tetejére, miután megsült és 5 perc alatt könnyedén rápiríthatod a sajtot a sütőben. Ha köretként szeretnéd tálalni, sültek, fasírtok mellé ajánljuk. Válassz kevésbé hangsúlyos fűszerezésű húsokat, mártás nélkül, hogy jobban érvényesüljenek a karfiolos burgonya gazadag ízei, a tavaszi zöldségek aromái.
Hozzávalók:
A besamellhez:
Elkészítés:
A karfiol leveleit eltávolítjuk, a fej karfiolt megmossuk, majd forró sós vízben (kb. 5 perc alatt) egészben roppanósra főzzük.
A burgonyát megpucoljuk, közepes kockákra vágjuk, kiolajozott tepsibe rakjuk, ízlés szerint sóval, majorannával fűszerezzük. Felöntjük kb. 1 dl vízzel és 200 °C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük. A megsült burgonyára a karfiolt rózsáira szedve rárakosgatjuk.
A besamellhez a vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, majd felöntjük a tejjel és csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, krémes állagúra főzzük.
A sárgarépát lereszeljük, az újhagymát felszeljük. Belemorzsoljuk a feta sajtot a besamellbe, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a hagymát is. Elkeverjük és egyenletesen szétoszlatjuk a karfiolos burgonyán. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!