Ha szereted a töltött káposztát és kipróbálnál egy kis változtatást, ez a Neked való recept! A kelkáposzta zsenge, tavaszias íze egy könnyedebb ételt eredményez a hagyományos töltött káposztánál. A sajtos-nyúlós töltelék extra élményt nyújt, ha frissen-forrón tálalod a kelkáposzta-batyukat! A rizs nélküli töltelék jobban hasonlít a fasírtra, mint a töltött káposzta töltelékére, ezért – bár magában is nagyon finom a kelkáposzta-batyu – körettel ajánljuk a fogyasztását.
Hozzávalók:
- oliva olaj
- 10 kelkáposztalevél
- 1 kg darált pulykacomb
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db pritaminpaprika
- ízlés szerint só, bors, szerecsendió
- 200 ml főzőtejszín
- ízlés szerint reszelt sajt
- bacon szeletek
Elkészítés:
Oliva olajon a felaprított vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát megfuttatjuk, majd a felkockázott paprikával kicsit megpirítjuk és hozzáadjuk a darált húst. Fűszerezzük és amint engedett egy pici levet, hozzáadjuk a tejszínt. Miután összeforrt, mehet bele a reszelt sajt. Ennek elég kb. 1-2 perc, hogy elolvadjon.
Egy fazékban vizet teszünk fel forrni. A kelkáposztalevelek külső, vastagabb erezetét késsel levágjuk, majd a felforrt vízbe rakjuk a leveleket. 10-15 perc alatt félpuhára főzzük. A leveleket rácsra helyezve lecsepegtetjük.
A kelkáposzta leveleit egyenként megtöltjük a húsos raguval. A megtöltött leveleket baconnel összekötjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Köret nélkül is finom, de burgonyapürével még inkább fel lehet dobni ezt a különleges ételt.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!