A fokhagymakrémleves érdekesen pikáns, krémes leves. Friss petrezselyemzölddel díszítve a kontrasztok igazán mutatósak. A zsenge tavaszi fokhagymából a legfinomabb, de őszi-téli időszakban is nagyon finomra elkészíthető, ráadásul fertőtlenítő hatással is bír. A fokhagymakrémleveshez tetszőlege levesbetétet használhatunk, de akár magában is tálalható, fogyasztható. Ha kedveled a pikáns krémleveseket, kóstold meg fehérrépa krémleves receptünket is! Más ízvilág, mégis hasonlóan pikáns, érdekes zamatok jellemzik azt a fehér krémlevest is.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- 50 g vaj
- 5 db burgonya
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint só, bors
- 200 ml főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyemzöld
- ízlés szerint levesgyöngy vagy pirított kiflikocka
Elkészítés:
A hámozott burgonyát felkockázzuk és az apróra vágott hagymával, fokhagymával a vaj-olaj keveréken megdinszteljük. Figyeljük az edényt, időnként mozgassuk át a zöldségeket, mert a fokhagyma és a hagyma könnyen megég, megkeseredik! A zöldségeket sózzuk, borsozzuk. Miután kicsit lepirultak, felöntjük vízzel és minden zöldséget puhára főzünk.
Botmixerrel simára dolgozzuk a zöldségeket a főzőlével és a leveshez hozzáadjuk a tejszínt. Miután újra felforrt a fokhagymakrémleves, levesszük a tűzről és az apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Levesgyönggyel vagy pirított kiflikockákkal forrón tálaljuk a fokhagymakrémlevest. Ha a kiflikockák mellett döntünk, az érdekesebb ízélményért fűszervajon is piríthatjuk a kockákat egy nagyobb serpenyőben vagy palacsintasütőben.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!