Kivis rolád

Annak ellenére, hogy a kivi népszerűsége manapság egyre jobban nő, csak a 20. század óta ismert az ember számára. Őshazája Kína, ahol a Jangce folyó környékén vadon is terem. Az 1950-es években Amerikában nem igazán kedvelték a “kínai” kifejezést, így átnevezték “egres dinnyécskének”. Azonban akkoriban a dinnyefélékre magas vámot kellett fizetni, így Új-Zéland nemzeti állata után, a kivi madár után kapta nevét. Igazán jó hatással van szervezetünkre, ugyanis több C-vitamin található meg benne, mint a narancsban és emellett pedig segít a vérnyomás szabályozásában, illetve a fogyásban.

Ha megkívántad a kivi jellegzetes ízét, bátran próbáld ki az alábbi receptet!

Hozzávalók:

Piskóta:

Krém:

  • 25 dkg krémes túró
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 citrom leve
  • 2 dl tejszín

Töltelék:

Elkészítés

A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, kicsit később a tojássárgáját is. Fakanállal beleforgatjuk az étolajat. Óvatosan beleszitáljuk a lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (30×35 cm) simítjuk. 170°C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 15-18 percig, majd hagyjuk kihűlni. Amíg a piskóta kihűl, elkészítjük a krémet. A túrót kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citrom levét és simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük. Egy keveset félreteszünk a rolád bevonásához, a többit óvatosan összekeverjük a túrós krémmel. A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, vékonyan megkenjük a krémmel, majd rásorakoztatjuk a meghámozott kiviket. A megmaradt krémmel beborítjuk a gyümölcsöket, majd óvatosan feltekerjük. Kívülről megkenjük a félretett tejszínhabbal, tetejét ízlés szerint csokireszelékkel díszíthetjük. Lehűtjük, majd felszeleteljük.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek