A köménymagleves egyszerű, gyorsan elkészíthető étel. Tökéletes a rohanó hétköznapokra. Hogy kicsit “feldobjuk”, különleges levesbetéttel is készíthetjük. A kruton vajas változata gazdagabb, ízesebb. Az ínyencek akár zöldfűszerrel, olvasztott sajttal is megbolondíthatják ezt az egyszerű, mégis nagyszerű levesbetétet. A köménymagleves a levesbetét által fog életre kelni, ezért érdemes kísérletezni a különböző finomságokkal! Bár a kruton is nagyon sokoldalú, a köménymagleves készíthető betűtésztával vagy csipetkével, tarhonyával is.
Hozzávalók a leveshez:
- 4 – 5 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 – 5 gerezd fokhagyma
- 2 – 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál őrölt fűszerkömény
- ½ evőkanál füstölt pirospaprika (vagy sima pirospaprika)
- 1,5 l zöldség alaplé (vagy víz)
- só, bors
A krutonhoz:
- 6 szelet toastkenyér
- 6 evőkanál olaj
- 50 g vaj
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát elkezdjük pirítani az olajon. Ha már háromnegyedig üvegesre pirítottuk, rárakjuk a lisztet és zsemleszínű rántást készítünk belőle.
Megszórjuk a fűszerköménnyel és a pirospaprikával, majd ráöntjük az alaplé felét (vagy ha ez nincs, vizet). Ha felforrt, akkor egy botmixerrel összeturmixoljuk és jöhet rá a folyadék másik fele. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felforraljuk és főzzük még pár percig.
A toastkenyeret kis kockákra vágjuk, majd közepes hőmérsékleten, folyamatos forgatás mellett elkezdjük pirítani egy serpenyőben az olajon. Félúton rádobjuk a vajat, tovább pirítjuk, amíg szép aranybarna nem lesz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd ezzel tálaljuk a levest.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!