A piték könnyen elkészíthető mutatós sütemények. Ez a körtés-mandulás pite a friss körte gyümölcsös ízét ötvözi az illatos lágy mandulakrémmel. Díszítést sem igényel, hiszen a körte maga a sütemény dísze! Kerek formában sütve olyan mutatós a körtés-mandulás pite, hogy akár születésnapra, névnapra is elkészíthető, de kockákra vágva egy hétköznapi ebéd után is felszolgálható desszertként.
Hozzávalók a tésztához:
A körtéhez:
A töltelékhez:
- 2 db tojás
- 10 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 12 dkg őrölt, pörkölt mandula
- 6 g sütőpor
- 1 ek. étkezési keményítő
Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és a vanillincukrot. Jól kidolgozzuk, fóliába csomagoljuk és 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Közben a körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiszedjük és lábasba rakjuk. Felöntjük vízzel, majd ízesítjük cukorral és citromlével. Ezután feltesszük főni. Kb. 20 perc múlva kiszedjük a körtéket a főzőléből és kihűtjük őket.
A mandulás töltelékhez a cukrot, tojást, margarint, mandulát, keményítőt és sütőport kikeverjük.
A pihentetett tésztát kivesszük a htőből, egyszer átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és beleigazítjuk a sütőformába. Villával megszurkáljuk, a felesleget a peremnél körben levágjuk és mehet rá a töltelék. A körtéket vékonyan felszeleteljük és körkörösen a formába rakjuk a töltelék tetejére. Mehet a sütőbe 180 fokon 40-45 percre.
Miután kihűlt, szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!