Könnyen és gyorsan elkészíthető, könnyed, omlós tésztájú körtés sütemény. Almával is finom, de körtével még pikánsabb. A körtés sütemények ritkán kerülnek terítékre, pedig különleges ízviláguk felüdülést hozhat a megszokott sütemények közé. Elkészítésük pedig ugyanolyan egyszerű, mint a jól ismert almás süteményeknek. Ez a körtés sütemény ráadásul nem csak egyszerű, de pikk-pakk készen is van!
Hozzávalók:
- 120 g vaj
- 170 g cukor
- 170 g liszt
- 3 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 500 g körte
- 2 evőkanál tej
- 40 g tört mogyoró
Elkészítés:
A körtéket megmossuk és meghámozzuk. A magházat kivágjuk. A lisztet, cukrot, tojást és vajat összekeverjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a tejet, és végül a reszelt körtét. Egy 27 cm átmérőjű kerek sütőformát vajjal kikenünk és liszttel beszórunk, hogy ne ragadjon le a tészta. Beleöntjük a masszát a formába. A tetejét megszórjuk tört mogyoróval. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha még ragacsos a közepe, további 5 percig sütjük.
Tálaláskor ismét megszórhatjuk fahéjjal, de csorgathatunk rá csokoládét is. Remek kiegészítője a lágy vaníliafagylalt, vagy egy kevés édesített tejszínhab. Jó étvágyat kívánunk!
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!