A menza ebédek között gyakran van a menünk krumplifőzelék, ezért ez az étel az iskoláskor ízeit idézheti számunkra. Ez a változat természetesen sokkal gazdagabb, sokkal ízesebb, mint a menza változat. A füstölt húsos krumplifőzelék magában is fogyasztható egytálételként, de feltétekkel is kiegészíthető, hogy még sokszínűbb ebéd legyen az asztalon. Kevés ecettel savanykássá tehető, így még izgalmasabb ízeket lehet kicsalni ebből az egyszerűnek tűnő ételből.
Hozzávalók:
- 1 db füstölt borda (vagy bármilyen más füstölt hús is használható)
- 2 db babérlevél
- 1 csapott evőkanál só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kevés őrölt bors
- 1,5 kg burgonya
- 1 dl olaj
- 4 evőkanál liszt
- 175 g tejföl
- 2 kanál liszt a tejfölhöz
- 1 evőkanál ecet
Elkészítés:
Hideg vízben feltesszük főni a megtisztított és felvágott füstölt húsokat, ízesítjük babérlevéllel, sóval, borssal, fokhagymával és addig főzzük fedő alatt, amíg puha nem lesz.
Amikor teljesen puha a hús, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és készre főzzük. Elkészítjük a zsemle színű rántást és hozzáadjuk a fazékban fövő főzelékhez.
Végül csomómentesen kikeverjük a tejfölt két evőkanál liszttel és kevés vízzel, a forró léből hozzáadunk pár levesszedővel és behabarjuk vele a főzeléket, majd egy kanál ecettel ízesítjük azt.
A krumplifőzelék fogyasztható magában is, de nagyon finom sült kolbásszal, főtt virslivel, főtt tojással is. Vegán opcióként főzhető zöldségleves alaplevével és feltétként zöldségfasírttal is.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!