Krumplis tészta

Krumplis tészta és házi gyúrt tészta recept

A krumplis tészta egyszerűen elkészíthető, laktató egytálétel. Mi savanyúsággal szeretjük a legjobban. Ez a recept tökéletes ebédre, de egy gyors vacsorának is kiválóan alkalmas. Ha hétvégén készítjük a krumplis tésztát, akár házi tésztát is gyúrhatunk hozzá, hiszen úgy még finomabb lesz az étel. A krumplis tészta paprikás és “fehér” változata is mennyei! Neked melyik változata a kedvenced?

Hozzávalók:

Elkészítés:

A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Kevés zsiradékon megdinszteljük a hagymát. Ha “piros” krumplis tésztát készítünk, tegyünk rá kevés fűszerpaprikát, de ez a lépés kihagyható. A paprika nélküli “fehér” változata is nagyon finom a krumplis tésztának. A leszűrt krumplit megtörjük és a hagymára öntjük. Sózzuk, borsozzuk, jól átkeverjük, majd a kifőtt kockatésztát elvegyítjük a hagymás, krumplis alapban. Az elkészítést ebben a videóban meg is nézhetjük!

A krumplis tészta még finomabb friss házi tésztából készítve!

Hozzávalók a házi tésztához:

Elkészítés:

A lisztet keverőtálba öntjük, a közepére egy mélyedést formálunk, abba törjük bele a szobahőmérsékletű tojásokat. Hozzáadjuk a langyos vizet és a sót. 10-15 perc alatt jól formázható, rugalmas tésztává gyúrjuk. Gömböket formázunk belőle, majd celofánba csavarva 30-60 percet pihentetjük. Ha nincs túl meleg a konyhában, pihentethetjük a konyhában, de akár a hűtőszekrénybe is betehetjük a tésztagolyókat.

Pihentetés után átgyúrjuk a tésztákat, 1-1,5 mm vastagra nyújtjuk, majd késsel vagy pizzavágóval 1-1,5 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat ismét átvágjuk, hogy négyzet alakú tésztát kapjunk. A készre vágott tésztát megszórjuk liszttel, hogy ne tapadjanak össze a négyzetek, majd 1 órán át konyharuhán szétterítve szárítjuk mielőtt megfőznénk.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek