Hazánkban a lapcsánka ismert még tócsni, vagy akár röszti néven. Ez egy rendkívül egyszerű étel, és hazánk gasztronómiájához teljesen illeszkedik. Krumpli az alapja, lereszelve, és a pogácsákat pedig olajban szokás kisütni az élményért. Szokták ételek mellé köretként is kínálni, de önmagában is megállja a helyét kis sajttal és például a fehér szőlő párosával. A gyümölcs édes íze jól harmonizál a sóssal, és feldobja az ételt.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 20 dkg liszt
- ízlés szerint só és kevéske fehérbors
- 2 gerezd fokhagyma
- étolaj a sütéshez
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 fürt fehér szőlő
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a zúzott fokhagymát, ízlés szerinti sót és fehérborsot, majd összekeverjük. Forró olajba 1 evőkanálnyi mennyiséget teszünk, és kanállal ellapítjuk. Először az egyik, majd a másik oldalát megpirítjuk. Egyenként tányérra rendezzük, megszórjuk reszelt sajttal, majd körérakjuk a fehér szőlő szemeket.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!