A lecsó készíthető tűzhelyen lábasban, ha gyors vacsorára van szükségünk, de még finomabb, ha bográcsban a kertben főzzük. Összejövetelekre is alkalmas ez a mediterrán zöldségekkel megbolondított, fetával gazdagított változat. Ízlés szerint rizst is lehet bele főzni, vagy párolt rizs körettel is tálalhatjuk. Kiegészíthetjük még virslivel, tükörtojással, fasírttal, ha hiányoljuk az extra fehérjeforrást az étkezésből. A lecsó szép, piros színét az érett paradicsom adja, ezért érdemes paradicsomszezonban készíteni!
Hozzávalók:
- kevés oliva olaj a sütéshez
- 8 db lecsópaprika
- 2 db erős paprika
- 6 fej vöröshagyma
- 5 db paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db cukkini
- 4 szál újhagyma
- 2 ek. őrölt pirospaprika
- 1 tk. római kömény
- 2 tk. oregánó
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Kevés oliva olajon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük 1 dl vízzel. Ha picit megsózzuk a felaprított hagymát, nem fog leégni. A paprika rászórása után viszont gyorsan kell felöntenünk a vízzel, mert a paprika könnyen megég a forró olajban.
Amikor a víz elpárolog a hagymáról, hozzáadjuk a lecsópaprikát és fedő alatt pároljuk tovább. Ha a paprika félig megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomot, a cukkinit és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, római köménnyel és oregánóval fűszerezzük. Párolhatjuk fedő alatt, ha a puha zöldségeket szeretjük, de fedő nélkül is folytathatjuk a párolást, ha roppanós zöldségekre vágyunk.
Tálaláskor feta sajtot morzsolunk a tetejére és újhagyma zöldjével díszítjük. Kontrasztos, kék tányérokon a legmutatósabb!
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!