Nevéhez hűen a legényfogó leves kiadós, tartalmas ebéd. Szinte már egytálételnek is tekinthető. Természetesen a legényfogó leves nem csak a legények kedvence, az egész család szeretni fogja! Ez a tartalmas leves szinte már főételként is megállja a helyét, ezért elég ha utána palacsintát, vagy nudlit készítesz az ebéd zárásaként. A legényfogó leves után senki sem fogja hiányolni a sültes tálat, azonban készülj rá, hogy mindenki fog repetázni ebből a finom levesből! Nem csak laktató leves, de még tápláló is! Tele van vitaminokkal és fontos tápanyagokkal. A sok hús és máj megfelelő energiát biztosít akár az egész napos fizikai munkához is!
Hozzávalók:
- 2 db vöröshagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 25 dkg csirkemell
- 20 dkg csirkemáj
- 1 csomag leveszöldség
- ízlés szerint zöldborsó
- ízlés szerint gomba
- ízlés szerint fűszerek: kakukkfű, tárkony, kapor, só, bors, kömény, pirospaprika
- 3 dl főzőtejszín vagy tejföl
- 3 evőkanál liszt
Elkészítés:
A vöröshagymát sózzuk és olajon megdinszteljük. Amikor kész, rányomjuk a fokhagymát és rátesszük a felkockázott csirkemellet, amit fehéredésig sütünk. Nem kell készre pirítani a csirkét, hiszen a levesben még főni fog.
Hozzáadjuk a leveszöldséget, borsot, kakukkfüvet, tárkonyt, egy nagyon kevés köményt, fokhagymát és pirospaprikát. Bő vízzel felöntjük.
Amikor már majdnem megfőtt a zöldség, beletesszük a szeletelt gombát, majd a borsót és a felvágott májat. Összefőzzük, végül hozzáöntjük a tejszínes habarást és felforraljuk.
Tálaláskor a tetejére friss kaprot, petrezselyemzöldet tehetünk díszítésként.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!