Lepénykenyér konfitált paradicsommal

Lepénykenyér konfitált paradicsommal

Ez az egyszerűen elkészíthető lepénykenyér Olaszország ízeit idézi. Az olaszos fűszerek, a friss paradicsom és az olasz sajtok koronázzák meg a lepénykenyeret tálaláskor. Ha frissen sült kenyér illatával szeretnéd ébreszteni a családot egy lassú hétvégi reggelen, ez a Neked való recept! Idézd a tengerparti nyaralás, vagy az olasz kisvárosok hangulatát a konyhádba az oliva olaj, a paradicsom és a fűszeres lepénykenyér segítségével.

Hozzávalók a lepénykenyérhez:

A konfitált paradicsomhoz:

Elkészítés:

A lepénykenyérhez  az élesztőt felfuttatjuk egy kanál cukorral. A lisztet beleöntjük egy tálba. Hozzáadjuk az olajbogyót, a fűszereket, a felfuttatott élesztőt, majd elkezdjük dagasztani. Közben hozzáadjuk a sót és az oliva olajat. Nagyon puha tésztát kell kapnunk.

Egy oliva olajjal kikent tálba tesszük, majd letakarva kelesztjük. Miután megkelt, a tésztát oliva olajos kézzel, olajos felületen kihúzkodjuk, majd óvatosan meghajtogatjuk. Visszatesszük a tálba és ismét kelesztjük. Ezt a műveletet kétszer ismételjük meg.

A végső kelesztés után óvatosan tepsi méretűre húzzuk ki a tésztát, ujjunkkal megnyomkodjuk. Tetejére olajbogyót, sót, friss fűszereket szórunk, majd kevés oliva olajjal meglocsoljuk. 200 C°-on aranybarnára sütjük.

A paradicsomokat megmossuk. A hagymát karikára vágjuk és a fokhagymákról leszedjük a héjat. A nagyobb gerezdeket kés lapjával megroppantjuk. Egy jénaiba tesszük a paradicsomot, a fokhagymát, a friss fűszereket és a hagymát. Felöntjük annyi oliva olajjal, hogy ellepje, majd ízlés szerint sózzuk. Alufóliával letakarjuk, majd 120 C°-on kb. két óráig sütjük.

A kész paradicsomot frissen sült lepénykenyérrel és sajtkrémmel tálaljuk.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek