A lilahagyma szintén egy fontos alapanyaga a magyar konyhának. Kéntartalmú vegyületek adják a hagyma erőteljesebb ízét és illatát. Ezek a vegyületek, amelyek rendkívül fontosnak tekinthetők a szervezetünk számára. Influenza vagy gyulladással járó betegségek esetén hasznos tud lenni a lilahagyma gyógyító hatása. A lilahagyma kiváló kvercetin forrás és antocianin forrás, ezek hasznos antioxidánsok számunkra.
Ha nem tudnád milyen köret legyen a mai ebéd mellé, ezt a színekben gazdag köretet bátran merjük ajánlani!
Hozzávalók:
- 1 nagy fej karfiol
- 2 fej lilahagyma
- 50 dkg cékla
- 5 db sárgarépa
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
- 2 dl víz
Elkészítés:
A lilahagymát megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. Egy tepsi aljára rakjuk a hagymaszeleteket, erre megy rá a rózsáira szedett karfiol, a felkockázott sárgarépa és a cékla. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 2 dl vizet öntünk alá és alufóliával lefedjük. 200 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. A karfiol és a répa szépen át fogja venni a cékla színét. Tökéletes, egészséges köret különböző sültek mellé.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!