Ezt az egzotikus csirkeragut készíthetjük egész combból, alsó- vagy felsőcombból is. A szaftos combhús erősebb ízt ad az ételnek, mintha csirkemellet használnánk. Az Ázsia ízeit idéző étel új ízharmóniát mutat be a csirke húsával és a különleges fűszerekkel. A mandarin édes-citrusos ízei, a mézzel gazdagított szirupos öntet, a pikán csili mind a harmónia részét képezik. Igazi ínyenceknek ajánljuk ezt a fogást.
Hozzávalók:
- 6 db csirkecomb
- házi fűszerkeverék: só, kurkuma, gyömbér, koriander, római kömény, cayenne bors, csili)
- 3 db mandarin
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál víz
- csili ízlés szerint
- 1 teáskanál ecet
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A csirkecombokról levágjuk a bőrt, a húst lefilézzük a csontról, és csíkokra vágjuk. A csirkehúst megsózzuk és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. A csirkecsíkokat serpenyőben olajon kisütjük.
A mandarinokat cikkekre szedjük, majd egy főzőedényben vízzel felöntve megfőzzük. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy éppen elfedje a mandarincikkeket. Botmixerrel pürésítjük, majd mézzel sziruposra főzzük. Csilivel, ecettel ízesítjük. A mandarinos szirupot hozzáadjuk a húshoz és összefőzzük a kettőt.
A kész csirkét párolt jázmin rizzsel tálaljuk, amit díszíthetünk vágott mandarinnal, vagy csiliszórással. Tálaláskor a csirkeragu kerülhet közvetlenül a rizsre, hogy az beigya a mandarinos szaftot. Az autentikus tálalás szerint azonban külön kis tálkába is kerülhet a csirke, hiszen az ázsiai konyha fogásait gyakran sok kis tálkán tálalják, ritkán keverik az ételeket.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!