A tiramisu alapja nem a kávé – ahogy sokan gondolnák – hanem a mascarpone. Ez a különleges krémsajt szinte vajszerű, krémes állagának köszönhetően telt ízű krémek készítéséhez remekül alkalmas. A tiramisu készíthető különböző gyümölcsökkel. Az egyik kedvencünk az édeskés, mégis citrusos mandarinból készült változat. Tortaformában készítve akár szülinapi, névnapi sütés nélküli tortaként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 6 db mandarin
- 15 gramm cukor (a mandarin levébe)
- 250 gramm mascarpone
- 200 ml tejszín
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 60 gramm porcukor (a krémbe)
- 1 csomag babapiskóta
- 2 evőkanál pisztácia (a díszítéshez)
Elkészítés:
1 db mandarinnak kifacsarjuk a levét, elkeverjük benne a 15 gramm kristálycukrot és félretesszük. 3 db mandarint meghámozunk, cikkekre szedjük, majd falatnyi kockákra vágjuk (a magokat eltávolítjuk). A kifacsart léhez keverjük a mandarindarabkákat és ismét félretesszük.
A mascarponét, a tejszínt és a vanília kivonatot egy tálban elkezdjük kikeverni. Amikor már szinte összeáll, a porcukrot hozzászórjuk és kemény habbá verjük. Egy tál aljára helyezzük a piskótákat és a kockára vágott mandarint ráöntjük a lével együtt. A mascarponés habot a tetején eloszlatjuk, majd lefedve minimum 5 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Felszolgálás előtt a maradék 2 mandarint szeletekre vágjuk, ezzel és pisztáciával díszítjük a tiramisut.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!