A sokak által kedvelt narancs manapság már az egyik legismertebb gyümölcs, mely magas C-vitamin tartalmáról ismert. A citrus félék családjában tartozó gyümölcs eredetileg Dél-Kínából származik. Alacsony kalóriatartalma miatt, ajánlott fogyasztása fogyókúra ideje alatt is. C-vitamin mellett magas B- illetve A-vitamin szinttel is rendelkezik.
Ezek mellett pedig cukorbetegség megelőzésére is alkalmas és csonterősítő tulajdonsággal is bír.
Ha szeretnéd a szokásos farsangi fánkodat egy kicsit feldobni, bátran próbáld ki az alábbi receptet mert nem fogsz csalódni!
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 11 dkg cukor
- 450 ml langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 3 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 5 dkg olvasztott margarin
- 1 db narancs reszelt héja és leve (50 ml)
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, majd 1 dl-t kisebb tálba öntünk és kevés cukrot keverünk bele. Belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. A többi langyos tejet a dagasztótálba öntjük, és hozzáadjuk a maradék cukrot is. A tojássárgájával, liszttel, sóval, narancs reszelt héjával és levével, a felfuttatott élesztővel dagasztani kezdjük a tésztát, majd közben hozzáadjuk a megolvasztott margarint is. Jól összegyúrjuk, és meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Lisztes felületre borítjuk, és kisebb szaggatóval (kb. 4 cm-es) segítségével gömböket szaggatunk. Letakarva még 30 percig pihentetjük a tésztát. Olajat melegítünk, és kis lángon megsütjük a fánkok mindkét oldalát. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, és fahéjas porcukorral meghintjük a fánkokat.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!