Sokak által a menzáról ismert étel a húsgolyók paradicsomszószban. Ez a változat padlizsánnal gazdagított, selymes vajas-tejfölös paradicsomszósszal készül. Teljesen más ízélményt nyújt, mint a gyermekkori emlékek által megőrzött menzás verzió. A padlizsános húsgolyók paradicsomszószban még több ízt magukba szívnak, ezáltal gazdagabb egytálételt kapunk végeredményül. Magában is fogyasztható, de köretnek törtkrumplit is felszolgálhatunk a padlizsános húsgolyók mellé, vagy akár spagettiágyon tálalva is fogyasztható ez az étel.
Hozzávalók:
- 40 dkg pulyka darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db padlizsán
- 500 ml paradicsomlé
- ízlés szerint só, bors, oregánó
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál parmezán sajt
- 2 evőkanál vaj
- 2 teáskanál nádcukor
Elkészítés:
A hagymák felét kockára vágjuk és kevés zsiradékon megdinszteljük. Rádobjuk a nagyon apróra vágott padlizsánt és együtt pirítjuk, amíg a padlizsán jól megsül. Összevegyítjük a darált hússal, majd sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. Kisebb gömböket formázunk és 180 °C-os sütőben pirosra sütjük.
Amíg a golyók sülnek, elkészítjük a szószt. A hagymák másik felét is megdinszteljük, majd felöntjük a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, oregánót adunk hozzá, pici nádcukorral ízesítjük és kb. 8-10 percig főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a tejfölt és robotgéppel összesűrítjük, amíg selymes nem lesz. A szószt ráöntjük az aranybarna golyókra és megszórjuk a parmezánnal. A paradicsomszósszal fedett húsgolyókat 5-7 percre visszatesszük a sütőbe. Pirulás után azonnal tálalhatjuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!